Sa plecam de la definitia termenului. O casa modulara este o casa construita din module realizate in fabrica si asamblate pe santier. Prin module intelegem segmente/bucati din casa prefabricate si echipate in fabrica si apoi asamblate pe santier.Modulele sunt transportate catre santier pe platforme specializate si apoi descarcate si asamblate cu macaraua.Procesul de finisare continua cateva zile apoi clientul se poate muta.

Din pacate piata din Romania este sufocata de asa zisi fabricanti de case modulare. Peste 90% din cei care folosesc termenul de casa modulara il folosesc incorect. Nu orice casa pe structura de lemn sau pe structura metalica este o casa modulara.Daca nu avem elementul principal –modulul , cutia- atunci nu avem o casa modulara ci eventual o casa de lemn sau metal prefabricata.

Acum ca am clarificat intelesul sa vedem totusi de ce ar construi cineva o casa modulara.

Sunt cateva avantaje din care unele sunt notabile. Iata cateva:

RAPIDITATE DE CONSTRUIRE

Casele  modulare au o viteza de construire superioara celorlate tipuri de constructii.

Scapam de grija santierelor lungi , mizerabile si a meseriasilor neseriosi.

Cu termene de livrare intre 60-90 de zile , clientul unei case modulare se poate muta foarte rapid.

Datorita faptului ca modulele sunt construite in fabrica  scapam de grijile provocate de conditiile meteo, deci santierul va putea avansa rapid indiferent de vreme.

ELIMINARE STRES SANTIER

Casele modulare fiind construite in fabrica , intr-un mediu controlat se elimina multe din problemele si necunoscutele care pot aparea pe santier.Casele modulare vin pe platforme specializate iar montarea modulelor dureaza de la cateva ore la cateva zile. Pentru finisare mai este nevoie de alte cateva zile , dar in functie  de dimensiunea casei santierul este gata in cateva zile sau maximum doua saptamani.

PRET CONVENABIL

Pretul unei case modulare construite cu materiale de calitate nu este mult mai mic decat cel al unei locuinte clasice insa marele avantaj al unei case modulare este ca nu vor aparea surprize cu pretul final.Odata stabilita configuratia si caietul de sarcini clientul va primi  exact ce a stabilit contractual si la pretul convenit.

PERFORMANTA ENERGETICA

Performanta energetica  a caselor modulare nu este un atu specific doar lor, insa fiind realizate in fabrica procesul de izolare si etansare poate fi mai usor controlat.

Tehnologia folosita la construirea caselor modulare permite folosirea oricarui tip de material izolant , de aceea vom putea obtine case cu inalte perfomante energetice.

AMPRENTA DE CARBON MAI REDUSA

Fiind construite aproape integral in fabrica exista foarte putine deseuri , teoretic nimic nu se arunca.

POSIBILITATE DE MUTARE

Aceasta este o posibilitate doar teoretica dar ea exista. Bineinteles ca in cazul unei eventuale demontari si mutari vor exista pierderi dar totusi aceasta posibilitate exista.

DEZAVANTAJE CASE MODULARE

Exista , trebuie sa o recunoastem si cateva dezavantaje ale constructiilor modulare.

Unul din el ear fi constangerile de ordin stylistic si architectural. O casa modulara nu poata fi construita sub orice forma visata de architect datorita dimensiunii modulelor.

Un alt dezavantaj ar fi ca nu se pot construi chiar pe orice teren pentru ca modulele sunt transportate cu camioane speciale de mari dimensiuni si care necesita un spatiu larg de manevra si o macara pentru descarcare.