Foto: https://pixabay.com/ro/photos/cutremur-seismograf-seismice-val-3167693/
Unul dintre aspectele importante pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când construim este rezistența construcțiilor la seism. Seismele sunt mișcări tectonice cauzate de deplasarea plăcilor terestre, lucru care se manifestă ca o presiune la nivelul scoarței. Această eliberare de presiune se manifestă sub formă de unde seismice: primare (P), secundare (S) sau unde seismice de suprafață.
Cutremurele nu pot fi prevăzute, în ciuda tehnologiilor moderne tot mai avansate, iar acesta este și motivul pentru care forța seismică estimată se ia în calculele de rezistență, pentru a creea astfel rezerva necesară construcției. Magnitudinea cutremurelor nu poate fi de asemenea prevăzută deoarece ea depinde de mișcarea plăcilor și de epicentrul cutremurelor, așa că modelarea structurală presupune luarea în calcul a situației celei mai defavorabile atunci când se calculează rezistența și stabilitatea.
Cum influențează cutremurele casele modulare?
Undele seismice se pot propaga pe direcție orizontală sau pe direcție vericală (mai rar, dar se întâmplă). Mișcarea specifică a unui seism afectează chiar și cele mai rezistente construcții, efectele acestora fiind sesizabile mai ales la nivelul pereților, acolo unde propagarea fisurilor formează în cazuri grave un X dintr-un capăt al camerei în altul, pe diagonală. Cutremurele moderate pot produce fisuri fine, superficiale, în tencuială, sau fisuri mai adânci în substratul de beton.
Construcțiile modulare sunt realizate pe principiul cutiei-puzzle, în care fiecare element constitutiv prefabricat este montat în vederea obținerii structurii finale. Desigur, chiar și construcțiile modulare sunt afectate de seism, însă spre deosebire de clădirile din beton, acestea prezintă un mic avantaj. Construcțiile din beton cu armătură din oțel au amprentă mare la sol, așadar o greutate destul de mare, datorată densității materialelor. De asemenea, betonul este un material rigid, care se rupe în masa sa în timpul vibrației seismice.
În cazul construcțiilor modulare materialele de bază sunt lemnul și metalul, ambele având o densitate mai mică decât a betonului, chiar și în ipoteza conlucrării. Pentru că sunt structuri ușoare, bazate pe lemn și metal, casele modulare nu au inerția structurală a unei structuri de beton și nici rigiditatea acesteia, ceea ce conduce la riscuri mai mici de cedare (prăbușire, rupere în masa elementelor).
Un alt aspect important este și zveltețea construcțiilor, adică înălțimea acestora. Cu cât o construcție este mai zveltă, cu atât crește pericolul intrării în rezonanță în cazul unui seism. Rezonanța seismică reprezintă fenomenul care apare atunci când un obiect supus unei vibrații ajunge să vibreze la unison cu aceasta și să continue apoi mișcarea chiar și după oprirea stimulului. Intrarea în rezonanță a construcțiilor este un fenomen foarte periculos, amplificat de greutatea proprie a clădirii, deoarece acest lucru presupune un balans suplimentar, ce poate duce la cedarea elementelor constructive și a structurii ca ansamblu.
Din nou, casele modulare sunt avantajoase din acest punct de vedere, ele având o flexibilitate mai mare, ceea ce le conferă rezistență. Elementele metalice sunt cele care oferă cel mai înalt grad de rezistență, însă și lemnul contribuie la o stabilitate mai bună a structurii.
Arhitectură simplă, avantaje maxime
Deși dezavantajoase, constrângerile arhitecturale impuse de construcțiile modulare sunt un aspect care ajută în vederea obținerii unei case stabile la seism. Pentru că elementul de bază este ”cutia” formată de elementele structurale (OSB, profile, izolație), deja construcția pleacă de la o bază rezistentă și stabilă pe sol. În plus, există elemente special adăugate în etapa de proiectare menite să stabilizeze construcția, cum ar fi structura metalică zincată și termobeton cu o grosime de circa 60 mm.
Zona seismică și construcțiile modulare
O casă modulară este realizată din elemente prefabricate, realizate în fabrică și livrate ulterior cu utilaje specifice direct în șantier. Totuși, nu orice zonă este potrivită pentru amplasarea unei astfel de construcții modulare, atât din punct de vedere al spațiului de manevră al utilajelor, cât și din punct de vedere al seismicității. Desigur, pentru cel de-al doilea caz există soluții de stabilizare a terenului, mai ales dacă vorbim despre soluri necoezive sau despre o pânză de apă freatică prea ridicată.
Deși în teorie poți muta o casă modulară (prin demontare și montare la noua locație), în practică beneficiarii fac tot ce se poate pentru a construi durabil, pe un teren bun de fundare, astfel că de multe ori investesc în lucrări asupra terenului. În proiectarea caselor modulare este necesar să fie cunoscute caracteristicile terenului de fundare, iar în acest caz contribuie studiul geotehnic, pe baza căruia se calculează și rezistențele clădirii ca ansamblu.
Este nevoie să se ia în considerare și zonificarea seismică, adică identificarea zonelor cu potențial seismic, conform normativelor actuale de construcții, pentru a construi în siguranță sau pentru a consolida construcția cu fundații eficiente, piloți forați sau micropiloți.
Seismele sunt mișcări tectonice care afectează construcțiile, de aceea este recomandat ca pentru construire să fie respectate etapele specifice. Din fericire, în cazul caselor modulare procesul se realizează mai ușor (dar cu respectarea acelorași reguli impuse de normativele în construcții), timpii de execuție fiind mult mai mici față de o construcție uzuală beton-oțel. Pentru că sunt elemente prefabricate care se unesc sub forma unui puzzle constructiv în șantier, se reduce foarte mult timpul pe care beneficiarii ar trebui să îl aștepte până la exploatare.
Alege pentru tine și pentru familia ta case modulare pe structură lemn-metal pentru a te bucura de siguranță, dar și de confort. Casele modulare sunt special concepute pentru nevoile tale, respectând atât exigențele de eficiență energetică, cât și cerințele de siguranță la solicitările cu care se poate întâlni construcția de-a lungul duratei sale de viață.